Łosoś w cieście francuskim
Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, by z zielonych liści szpinaku wyczarować smakołyk, który dodaje siły. Polecamy przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim.
Sposób przygotowania:
1. Szpinak podsmaż na rozgrzanym oleju i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i trzymaj na ogniu do odparowania wody. Odstaw do ostygnięcia.
2. Rozłóż ciasto francuskie. Na jednej połowie nałóż warstwowo: szpinak, plasterki sera feta i łososia. Całość skrop cytryną i lekko oprósz solą.
3. Ciasto złóż na pół, podwiń brzegi pod spód, a wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż rybę. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: