Łosoś w przyprawie garam masala

Składniki
- 4 steki z łososia
- sól
- sok z cytryny
- oliwa
na domową garam masalę:
- 40 g owoców kminu rzymskiego
- 25 g ziaren kolendry
- 20 g nasion kardamonu
- 20 g czarnego pieprzu
- 15 g goździków
- 15 g zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 laski cynamonu
- 3 liście laurowe
Przygotowanie:
1. Przygotuj przyprawę: cynamon połóż na desce, przykryj ściereczką i rozgnieć przy pomocy tłuczka. Liście laurowe pokrusz i z resztą przypraw (oprócz gałki muszkatołowej) wsyp na patelnię.
2. Praż przyprawy na suchej patelni przez około 2 minuty aż trochę ściemnieją. Ostudź i zmiel na proszek. Dodaj gałkę i dokładnie wymieszaj.
3. Łososia umyj i osusz. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Oprósz solą i obtocz w garam masali. Zawiń w folię aluminiową.
4. Piecz rybę w 200 st. C przez ok. 15 minut.
Zobacz również: