Reklama

Reklama

Łosoś z chorizo na patelni

Przepis Jamiego Oliviera.

Składniki

  • 2 filety z łososia, ze skórą, bez łusek i ości (po 150 g)
  • 300 g dojrzałych pomidorków koktajlowych w różnych kolorach
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 8 ciemnych oliwek (z pestkami)
  • 30 g chorizo

Przygotowanie:

Połóż łososia skórą do góry na dużej zimnej nieprzywierającej patelni i postaw ją na dość dużym ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, a ryba zacznie skwierczeć (zajmie to ok. 3 minut), przewróć ją i smaż skórą do dołu ok. 5 minut, aż zrobi się bardzo chrupiąca, a ryba się usmaży, ale nie dłużej (dokładny czas zależy od grubości filetów).

W tym czasie przekrój pomidorki na pół, porwij większość listków bazylii i przemieszaj jedno i drugie z 1 łyżką czerwonego octu winnego oraz szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu. Rozgnieć oliwki, odrzuć pestki, a miąższ drobno posiekaj. Wymieszaj go z 1 łyżeczką oliwy z pierwszego tłoczenia i odrobiną wody.

Reklama

Pokrój chorizo w cienkie plasterki i dołóż je na patelnię z rybą 2 minuty przed końcem smażenia. Na ostatnie 30 sekund dorzuć pomidorki. Rozłóż wszystko na talerze - łosoś ma się znaleźć na wierzchu. Przybierz całość porcyjkami oliwek i posyp resztą listków bazylii.

W jednej porcji: kalorie 363 kcal, tłuszcze 22,8 g, tł. nas. 4,8 g, białka 34,3 g, węglow. 5,1 g, cukier 4,9 g, sól 1,2 g, błonnik 1,5 g

Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "5 składników. Gotuj szybko i łatwo". Wyd. Insignis Media 2017. Przekład Maria Brzozowska

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy