Łosoś z kapustą włoską na ostro
Składniki
- pieprz
- 200 g śmietana
- 1 główka kapusta włoska
- 750 g łosoś świeży
- 1 szt. cebula
- 1-2 łyżki starty chrzan
- 4-6 plastrów cytryna
- sól
- 2 łyżki sklarowane masło
- olej do smażenia
3-4 osób
Łososia podzielić na 4-6 kawałków, posypać solą, obłożyć plastrem cytryny i związać nicią. Odstawić w chłodne miejsce.
Poszatkowaną kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na sklarowanym maśle 8-10 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę 4-5 minut z obu stron, doprawić pieprzem.
Kapustę doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zagotować. Dodać chrzan.
Rybę podawać z kapustą.