Łosoś z sezamem
Lekkie, pyszne danie- łosoś smażony z sezamem i miodem.
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone filety z łososia dopraw solą i pieprzem.
2. Cebulę oczyść i potnij w talarki. Cytrynę dokładnie umyj szczoteczką i pokrój w cienkie plasterki.
3. Na patelni rozgrzej część oliwy i usmaż łososia z obu stron. Gotowe ryby zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce.
4. Na czystej patelni rozgrzej resztę oliwy i obsmaż plastry cytryny. Zalej je sosem sojowym wymieszanym z miodem. Według upodobania możesz dodać tymianek, sól i tłuczony pieprz. Sos zagotuj. Następnie włóż do niego ryby i podgrzej.
5. Łososia wyłóż na talerze, obłóż plasterkami cytryny i polej sosem. Posyp obficie sezamem i podawaj.
Zobacz także: