Reklama

Łososiowa frittata ze szpinakiem

W upalne dni można nie mieć ochoty na mięsne obiady. Czym więc zastąpić kotlet? Rybą!

Składniki

  • 10 dag wędzonego łososia w kawałku
  • 8 jajek
  • 10 dag liści szpinaku
  • 10 dag pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Liście szpinaku umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidorki umyć. Z łososia zdjąć skórę, mięso rozdrobnić widelcem. 

2. Na patelni, w której można zapiekać, zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Dodać szpinak, pomidorki i łososia. Smażyć 2 min, doprawić pieprzem. 

3. Koperek umyć i osuszyć. Łodygi oddzielić, posiekać (kilka gałązek odłożyć). W misce wymieszać jajka i mleko na gładką masę, dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem (z solą uważać, bo łosoś bywa bardzo słony). 

4. Masę jajeczną wylać na patelnię z warzywami i łososiem. Podgrzewać przez ok. 3 min na małym ogniu, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na ok. 10-15 minut, aż jajka się zetną. Gotową frittatę udekorować koprem. 

Nasza rada: Jeśli frittata pozostanie na drugi dzień, nie odgrzewaj jej, bo będzie niesmaczna. Zimna też smakuje wybornie, np. na kanapce.


Zobacz także:

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy