Łososiowa frittata ze szpinakiem
W upalne dni można nie mieć ochoty na mięsne obiady. Czym więc zastąpić kotlet? Rybą!
Sposób przygotowania:
1. Liście szpinaku umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidorki umyć. Z łososia zdjąć skórę, mięso rozdrobnić widelcem.
2. Na patelni, w której można zapiekać, zeszklić na oliwie cebulę i czosnek. Dodać szpinak, pomidorki i łososia. Smażyć 2 min, doprawić pieprzem.
3. Koperek umyć i osuszyć. Łodygi oddzielić, posiekać (kilka gałązek odłożyć). W misce wymieszać jajka i mleko na gładką masę, dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem (z solą uważać, bo łosoś bywa bardzo słony).
4. Masę jajeczną wylać na patelnię z warzywami i łososiem. Podgrzewać przez ok. 3 min na małym ogniu, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na ok. 10-15 minut, aż jajka się zetną. Gotową frittatę udekorować koprem.
Nasza rada: Jeśli frittata pozostanie na drugi dzień, nie odgrzewaj jej, bo będzie niesmaczna. Zimna też smakuje wybornie, np. na kanapce.
Zobacz także: