Lukrowana babka piaskowa
Różowy lukier bez problemu kupisz w sklepie, ale domowy wyjdzie taniej i zdrowiej. Wystarczy 1 białko utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać 5 kropli soku z buraka lub 2 łyżki malinowego.
Przygotowanie:
1. Bakalie sparzyć, odcedzić. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodając porcjami cukier, aromat i szczyptę soli.
2. Do masy maślanej dodać śmietanę oraz żółtka, powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z bakaliami i ubitą pianą, wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką. Piec ok. 50 min w temp. 175ºC. Polukrować i udekorować.
Zobacz także: