Lukrowana babka piaskowa
Różowy lukier bez problemu kupisz w sklepie, ale domowy wyjdzie taniej i zdrowiej. Wystarczy 1 białko utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać 5 kropli soku z buraka lub 2 łyżki malinowego.

Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- po 10 dag masła i margaryny do pieczenia
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 125 ml śmietany 18 proc.
- 15 dag posiekanych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka kandyzowana, migdały)
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sól
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- bułka tarta i tłuszcz do formy
- gotowy różowy lukier
- pistacje do dekoracji
Przygotowanie:
1. Bakalie sparzyć, odcedzić. Obie mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Masło i margarynę utrzeć na puch, dodając porcjami cukier, aromat i szczyptę soli.
2. Do masy maślanej dodać śmietanę oraz żółtka, powoli dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć z bakaliami i ubitą pianą, wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką. Piec ok. 50 min w temp. 175ºC. Polukrować i udekorować.
Zobacz także: