Reklama

Macedoński ajvar

Bałkański przepis.

Składniki

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 2 kg bakłażanów
  • 2 główki czosnku
  • 4 papryczki chili
  • pół szklanki oliwy
  • ocet z białego wina
  • ocet balsamiczny
  • sól

Przygotowanie:

Paprykę przekrój na pół i oczyść. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Gorące strąki przełóż do miski, przykryj je folią. Gdy wystygną, obierz ze skórki.

Bakłażany piecz w całości w piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut, następnie łyżką wyjmij wnętrze ze skórki.

Wszystkie warzywa wymieszaj i zmiel w maszynce do mięsa na najgrubszych oczkach. Przełóż je do garnka i wlej oliwę. Duś na niewielkim ogniu przez kilka godzin, aby ajvar był gęsty.

Reklama

Pięć minut przed końcem duszenia pastę dopraw solą oraz octami winnym i balsamicznym.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy