Reklama

Majówka, piknik, grill i pianki

Weekend majowy to znakomita okazja do podziwiania przyrody i do wiosennego posiłku na świeżym powietrzu. Kiedy słońce silniej grzeje i robi się cieplej, nie warto siedzieć w domu. Spakujmy koc, kosz pełen przysmaków i zrelaskujmy się z rodziną na łonie natury. Do grillowania nadają się zarówno mięsa, ryby, warzywa i owoce, a także... pianki!

Świeże powietrze wyostrza apetyt, a dania z grilla wyjątkowo przypadły Polakom do gustu. Na grillu można przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw. Urozmaiceniem menu rodzinnych pikników będą puszyste pianki Chamallows Barbecue HARIBO o wspaniałym waniliowym smaku. Pianki opiekane nad grillem od lat są popularne w Stanach Zjednoczonych. Pod wpływem żaru pianki zamieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. To prosta i smakowita propozycja na szybki deser. Pianki można również nadziać na patyk i opiekać je kilka minut nad ogniskiem, aż przybiorą złocistą barwę.

Reklama

Pianki Chamallows Barbecue HARIBO można wykorzystać także do niecodziennych popisów kulinarnych, oto parę propozycji:

Szaszłyki na słodko

- drewniane patyczki do szaszłyków

- pianki Chamallows Barbecue

- maliny, truskawki, pokrojone jabłka, banany, ananas

- syrop klonowy lub miód

Na patyczki do szaszłyków naprzemiennie ponadziewaj pianki i owoce. Opiekaj ok. 5 minut na grillu, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko się przyrumieniły. Szaszłyki przełóż na talerzyki i skrop syropem klonowym.

Ciasteczka piankowo- czekoladowe

- 150 g gorzkiej czekolady

- 50 g pianek Chamallows Barbecue

- 150 g masła

- 150 g cukru

- 1 jajko

- 200 g mąki

- 2 łyżki cukru waniliowego

- 50 g orzechów laskowych

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- papier do pieczenia

- kamień do pieczenia na grillu

Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz na grillu wykorzystując kamień do pieczenia pizzy przez ok. 15 minut w temperaturze 225 stopni. Ciasteczka możesz także piec w domowym piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.

Piankowe batoniki ryżowe

- 50 pianek Chamallows Barbecue

- 3 łyżki masła

- 12 filiżanek prażonego ryżu

- 100 g gorzkiej czekolady

- aluminiowa tacka do grilla

- łyżeczka oliwy

- papier do pieczenia

W gorącej kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pianki i mieszaj do uzyskania kremowej masy. Piankowo-maślaną masę dokładnie połącz z prażonym ryżem i wyłóż na wysmarowaną oliwą aluminiową tackę. Przykryj i dociśnij kawałkiem papieru do pieczenia, następnie odstaw na godzinę do lodówki. Schłodzony blok pokrój na małe kawałki, które po kolei zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.

Cena: Chamallows Barbecue HARIBO 175 g - ok. 5,51 zł brutto.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy