Makaron szpinakowy z pesto i pomidorami
Ten przepis pozwoli ci samodzielnie przygotować makaron i to w dodatku bez maszynki do makaronu. Co tam, nie będziesz potrzebować nawet mąki! Makaron, który przyrządzisz, nie zawiera węglowodanów ani glutenu, ale jest pełen białka, a do tego towarzyszą mu pomidory i pesto.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Duży rondel albo patelnię pokryj cienką warstwą oliwy i postaw na średnim ogniu. Wrzuć 2 łyżeczki czosnku i smaż, mieszając, aż zrobi się złotobrązowy. Dodaj połowę przygotowanych listków bazylii, szczyptę papryki w płatkach i szpinak. Smaż całość, aż liście szpinaku stracą objętość, a woda wyparuje.
Przełóż szpinak do miski umieszczonej nad wodą z lodem, aby go szybko ostudzić. Gdy się schłodzi, odciśnij z niego nadmiar wody i przełóż do blendera. Dodaj albuminę i miksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż blachę papierem albo matą do pieczenia i pokryj cienką warstwą szpinakowego purée. Piecz ok. 5 minut, aż będzie ciepłe w środku. Pozwól masie lekko przestygnąć, następnie zdejmij papier z zapieczonym szpinakiem z blachy i delikatnie odklej papier od szpinaku.
Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz cały szpinak. Ostrożnie zroluj płat szpinaku i pokrój w cienkie "makaronowe" wstążki.
Wylej oliwę na nieprzywieralną patelnię, a następnie wrzuć pozostały czosnek i smaż, aż zrobi się złotobrązowy. Dodaj szczyptę papryki w płatkach i pozostałą bazylię. Smaż, aż listki stracą objętość. Dodaj pomidory i smaż, aż całość zyska konsystencję wodnistego sosu. Dodaj szpinakowy "makaron" i 3/4 przygotowanego sera. Wymieszaj, a następnie przypraw solą i papryką w płatkach, jeśli trzeba.
Przełóż równe porcje makaronu na talerze i posyp pozostałym serem.
Przepis pochodzi z książki "Dieta ujemnych kalorii".
Zobacz także: