Reklama

Makaron szpinakowy z pesto i pomidorami

Ten przepis pozwoli ci samodzielnie przygotować makaron i to w dodatku bez maszynki do makaronu. Co tam, nie będziesz potrzebować nawet mąki! Makaron, który przyrządzisz, nie zawiera węglowodanów ani glutenu, ale jest pełen białka, a do tego towarzyszą mu pomidory i pesto.

Ten przepis pozwoli ci samodzielnie przygotować makaron i to w dodatku bez maszynki do makaronu. Co tam, nie będziesz potrzebować nawet mąki! Makaron, który przyrządzisz, nie zawiera węglowodanów ani glutenu, ale jest pełen białka, a do tego towarzyszą mu pomidory i pesto.


Składniki

  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka + 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 kopiasta miarka świeżych listków bazylii
  • papryka czerwona w płatkach
  • 570 g szpinaku
  • ¼ miarki albuminy (sproszkowanego białka jaja kurzego)
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 3 miarki przepołowionych pomidorków koktajlowych
  • 30 g drobno startego parmezanu
  • sól

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.  Duży rondel albo patelnię pokryj cienką warstwą oliwy i postaw na średnim ogniu. Wrzuć 2 łyżeczki czosnku i smaż, mieszając, aż zrobi się złotobrązowy. Dodaj połowę przygotowanych listków bazylii, szczyptę papryki w płatkach i szpinak. Smaż całość, aż liście szpinaku stracą objętość, a woda wyparuje.

Przełóż szpinak do miski umieszczonej nad wodą z lodem, aby go szybko ostudzić. Gdy się schłodzi, odciśnij z niego nadmiar wody i przełóż do blendera. Dodaj albuminę i miksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłóż blachę papierem albo matą do pieczenia i pokryj cienką warstwą szpinakowego purée. Piecz ok. 5 minut, aż będzie ciepłe w środku. Pozwól masie lekko przestygnąć, następnie zdejmij papier z zapieczonym szpinakiem z blachy i delikatnie odklej papier od szpinaku.

Reklama

Powtarzaj czynności, aż wykorzystasz cały szpinak. Ostrożnie zroluj płat szpinaku i pokrój w cienkie "makaronowe" wstążki.

Wylej oliwę na nieprzywieralną patelnię, a następnie wrzuć pozostały czosnek i smaż, aż zrobi się złotobrązowy. Dodaj szczyptę papryki w płatkach i pozostałą bazylię. Smaż, aż listki stracą objętość. Dodaj pomidory i smaż, aż całość zyska konsystencję wodnistego sosu. Dodaj szpinakowy "makaron" i 3/4 przygotowanego sera. Wymieszaj, a następnie przypraw solą i papryką w płatkach, jeśli trzeba.

Przełóż równe porcje makaronu na talerze i posyp pozostałym serem.

Przepis pochodzi z książki "Dieta ujemnych kalorii".

Zobacz także:



Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy