Reklama

Makaron w sosie grzybowym

Szybki obiad.

Składniki

  • makaron tagliatelle
  • 40 dag grzybów (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki śmietany 30%
  • cebula
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 20 dag mięsa pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Grzyby namocz w zimnej wodzie i dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły (jeżeli są zbyt duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki). Mięso podsmaż do miękkości i odstaw.

Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć grzyby i posyp odrobiną soli, aby puściły wodę. Smaż około 5 minut.

Gdy woda odparuje, wlej śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z wcześniej podsmażonym mięsem.

Reklama

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i połącz z grzybami. Całość dokładnie wymieszaj. 

Danie podawaj na gorąco posypane parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy