Makaron w sosie grzybowym
Szybki obiad.
Składniki
- makaron tagliatelle
- 40 dag grzybów (mogą być mrożone)
- 2 łyżki masła
- pół szklanki śmietany 30%
- cebula
- 3 łyżki parmezanu
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 20 dag mięsa pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Grzyby namocz w zimnej wodzie i dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku, aby dokładnie się odsączyły (jeżeli są zbyt duże, przekrój je na pół lub na ćwiartki). Mięso podsmaż do miękkości i odstaw.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Wrzuć grzyby i posyp odrobiną soli, aby puściły wodę. Smaż około 5 minut.
Gdy woda odparuje, wlej śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z wcześniej podsmażonym mięsem.
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i połącz z grzybami. Całość dokładnie wymieszaj.
Danie podawaj na gorąco posypane parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.