Makaron z cukinią i szafranem w 15 minut
Kuchnia
Szybkie danie na obiad lub kolację.
Składnik ina 2 porcje:
- 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 300ml śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
- mała szczypta szafranu
Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Chcemy, żeby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu. Całość smaż przez około minutę.
Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek.
Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Podawaj gorące.
Przepis pochodzi z programu "Kulinarni superbohaterowie"na Polsat Food Network