Reklama

Makaron z cukinią i szafranem w 15 minut

Szybkie danie na obiad lub kolację.

Składnik ina 2 porcje:

  • 150g suchego makaronu gigli (można użyć też innych kształtów, np. penne, farfalle, świderki), ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na ćwiartki i następnie posiekana na plasterki grubości 1 cm
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 300ml śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mała szczypta szafranu

Rozgrzej masło w garnku, aż do spienienia. Dodaj cały ząbek czosnku i cukinię. Chcemy, żeby czosnek dodał sosowi delikatnego aromatu. Całość smaż przez około minutę.

Reklama

Dodaj śmietanę i szafran, doprowadź do łagodnego wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez pięć minut. Potem wyjmij czosnek.

Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z sosem, aż będzie równo nim pokryty. Podawaj gorące.

Przepis pochodzi z programu "Kulinarni superbohaterowie"na Polsat Food Network

Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: makaron
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy