Makaron z fasolą i szpinakiem
Pomysł na wegetariański (a nawet wegański) obiad z makaronem w roli głównej. Fasola to źródło białka i węglowodanów złożonych. Możesz zastąpić ją ciecierzycą. Pamiętaj o dokładnym opłukaniu fasoli z puszki pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się nadmiaru soli z zalewy. Makaron możesz posypać pestkami dyni lub słonecznika i podać z tartym parmezanem. Zamiast pomidorków koktajlowych wykorzystaj pomidory z puszki.
Makaron z fasolą i szpinakiem - wykonanie:
Fasolę osącz i opłucz z zalewy. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół, a suszone potnij na paski, posiekaj szalotkę, chili (jeśli dodajesz) i czosnek. Zagotuj wodę na makaron. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć szalotkę, po minucie dodaj czosnek i pomidorki koktajlowe.
Kiedy puszczą sok, dorzuć chili, suszone pomidory, fasolę i szpinak. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż listki szpinaku zmiękną. Makaron przełóż z garnka bezpośrednio na patelnię (dobrze, jeśli dostanie się trochę wody z gotowania), wymieszaj. Podziel na porcje, oprósz pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Beaty Grątkowskiej i Igora Grątkowskiego "Praktykulinarni. Szybko i zdrowo od śniadania do kolacji". Wydawnictwo Pascal.
Zobacz inne przepisy z tej książki:
Naleśniki z boczkiem i jajkiem
Makaron z cukinią i pomidorkami
Panzanella - sałatka z pomidorów z chlebem