Makaron z klopsami i sosem pomidorowym
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 40 dag mielonej wołowiny
- 10 dag pasztetu
- 1 jajko
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 dag parmezanu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W misce wymieszać mielone mięso, pokrojony w kostkę pasztet, połowę cebuli, natki, czosnku, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić, uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oleju, klopsiki dobrze obsmażyć ze wszystkich stron.
Pozostały olej rozgrzać na patelni, zeszklić resztę cebuli i czosnku, zalać winem, dodać pomidory z puszki. Dusić na małym ogniu około 5 min. Włożyć klopsiki, dusić jeszcze 5 minut.
Spaghetti ugotować w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu, odcedzić. Wyłożyć do głębokich talerzy, polać sosem z klopsikami. Posypać posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem, od razu podawać.
Zobacz także: