Makaron z sosem Napoli
Danie z dojrzałych pomidorów to pozycja obowiązkowa każdego lata. Polecamy prosty przepis na pyszne, włoskie spaghetti Napoli.

Składniki
- 400 g makaronu wstążki lub spaghetti
- 1,5 kg dojrzałych pomidorów na przeciery
- 3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- parmezan
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myjemy i sparzamy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
2. W rondlu podgrzewamy 4 łyżki oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.
3. Równolegle gotujemy makaron w osolonej wodzie w dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.
Zobacz także: