Makaron z sosem Napoli

Danie z dojrzałych pomidorów to pozycja obowiązkowa każdego lata. Polecamy prosty przepis na pyszne, włoskie spaghetti Napoli.

Kilka składników i pyszny makaron gotowy
Kilka składników i pyszny makaron gotowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki lub spaghetti
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów na przeciery
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy i sparzamy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

2. W rondlu podgrzewamy 4 łyżki oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią.

3. Równolegle gotujemy makaron w osolonej wodzie w dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.

Zobacz także:

Spaghetti bologneseStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?