Reklama

Makaron z sosem Napoli

Danie z dojrzałych pomidorów to pozycja obowiązkowa każdego lata. Polecamy prosty przepis na pyszne, włoskie spaghetti Napoli.

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki lub spaghetti
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów na przeciery
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • parmezan

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myjemy i sparzamy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. 

2. W rondlu podgrzewamy 4 łyżki oliwy wraz z przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. 

3. Równolegle gotujemy makaron w osolonej wodzie w dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, przekładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy