Makaron ze śmietaną i warzywami
Składniki
na 4 porcje
- 400 g kurek
- por
- 150 g selera
- 30 g masła
- 200 g śmietany
- 150 ml bulionu
- 500 g makaronu
- 1–2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz do smaku
1. Kurki czyścimy, krótko płuczemy, osuszamy. Por przycinamy, myjemy i kroimy w plastry, a obrany seler w kostkę.
2. Kurki podsmażamy na maśle przez kilka minut, następnie dodajemy por i seler, doprawiamy pieprzem i solą, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy gaz i dusimy na wolnym ogniu 10 minut, żeby sos odparował. Na koniec zagęszczamy mąką kukurydzianą.
3. Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy do garnka, dodajemy sos z kurkami, mieszamy i porcjujemy na talerze. Możemy posypać drobno startym serem typu parmezan i świeżym oregano.