Makaron ze szpinakiem
Obiad w pół godziny, smaczne, szybkie i niedrogie.
Składniki na 4 porcje: 4 porcje makaronu, np. tagliatelle, 1 duża cebula, 40 dag świeżego szpinaku, 2-3 ząbki czosnku, 20 dag pomidorków koktajlowych, 20 dag niebieskiego sera pleśniowego, 3 łyżki masła, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa.
Szpinak przebrać, oczyścić, łykowate łodyżki oberwać. Listki dokładnie umyć w kilku wodach, osączyć. Czosnek i cebulę posiekać. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ser rozkruszyć.
Masło rozgrzać w rondlu, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, nakryć pokrywką i dusić ok. 5 minut. Dodać pomidorki i poddusić jeszcze chwilę.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wymieszać ze szpinakiem, posypać serem i podawać bardzo gorące, by ser się stopił.