Reklama

Reklama

Makowiec

Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

Masa makowa:

200 g mielonego maku
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
sól

Biszkopt:

4 duże jajka
200 g drobnego cukru
120 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
sól

Lukier cytrynowy:
1,5 łyżki soku z cytryny
200 g cukru pudru

Reklama

Masa makowa:

Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli. Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.

Biszkopt:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.
Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Lukier:

Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem.

(dla 6 osób)

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy