Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami
Przepis na smakowity, efektowny makowiec z dodatkiem owoców i herbatników.
Składniki
- ok. 40 herbatników
- 130 g masła
- 300 g cukru pudru
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 6 łyżek kaszy manny
- 250 g maku namoczonego w mleku
- 100 g orzechów włoskich
- 3 gruszki
- 1 jabłko
do dekoracji
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- połówki orzechów włoskich
Przepis pochodzi z 351. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce - obrane i starte na jarzynowych oczkach. Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki - jeden obok drugiego. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.