Makowiec z jabłkiem, gruszką i herbatnikami
Przepis na smakowity, efektowny makowiec z dodatkiem owoców i herbatników.
Przepis pochodzi z 351. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Ciepłe masło utrzeć w misce. Wsypać cukier puder i jeszcze raz utrzeć. Stopniowo dodać po jednym żółtku. Uperfumować cukrem waniliowym. Dodać proszek do pieczenia oraz kaszę mannę. Następnie wmieszać po łyżce maku - sparzonego mlekiem i zmielonego dwa razy. Wsypać uprażone i przesiekane orzechy włoskie. Dodać owoce - obrane i starte na jarzynowych oczkach. Prostokątną formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki - jeden obok drugiego. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić. Pianę delikatnie wymieszać z masą makową. Połowę przelać na ciastka w formie i ułożyć drugą warstwę herbatników. Wlać resztę masy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po wystudzeniu posmarować czekoladą (roztopioną w kąpieli wodnej, wymieszaną z masłem i mlekiem). Udekorować uprażonymi połówkami orzechów włoskich.