Mała czarna, ale jaka? Podpowiadamy, jak rozróżnić rodzaje kawy

article cover
123RF/PICSEL

Mała czarna, ale jaka? Podpowiadamy, jak rozróżnić rodzaje kawy

Indonezja Równikowe warunki klimatyczne w połączeniu z wulkanicznym podłożem są idealnym połączeniem dla kawowca. Kawy z tej części świata charakteryzuje wyczuwalny ziemisty aromat. Ponadto znajdziemy w nich nuty leśne, drzewne, czekoladowe oraz tropikalne. Arcyciekawymi kawami może pochwalić się region Mandheling na Sumatrze, gdzie kawowiec uprawia się na wysokości 800-1500 m n.p.m. Charakterystyczne dla tamtejszych kaw są wyraziste nuty tytoniowo-przyprawowe, wysoka cielistość kawy i słodki posmak czekolady. Kawa z Mandheling świetnie smakuje jako americano z ekspresu przelewowego lub kawiarki. Źródło: Styl.pl/materiały prasowe
Indonezja Równikowe warunki klimatyczne w połączeniu z wulkanicznym podłożem są idealnym połączeniem dla kawowca. Kawy z tej części świata charakteryzuje wyczuwalny ziemisty aromat. Ponadto znajdziemy w nich nuty leśne, drzewne, czekoladowe oraz tropikalne. Arcyciekawymi kawami może pochwalić się region Mandheling na Sumatrze, gdzie kawowiec uprawia się na wysokości 800-1500 m n.p.m. Charakterystyczne dla tamtejszych kaw są wyraziste nuty tytoniowo-przyprawowe, wysoka cielistość kawy i słodki posmak czekolady. Kawa z Mandheling świetnie smakuje jako americano z ekspresu przelewowego lub kawiarki. Źródło: Styl.pl/materiały prasowe123RF/PICSEL
Brazylia Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Przyczyniają się do tego sprzyjające warunki klimatyczne i olbrzymia powierzchnia kraju. Tamtejsze plantacje kawy są położone na stosunkowo niskich wysokościach, a zebrane ziarna poddawane są w większości obróbce na sucho, dzięki czemu mają niską kwasowość. Z reguły odznaczają się też łagodnym smakiem i nutami czekolady. Jedną z ciekawszych odmian arabiki uprawianych w Brazylii jest Yellow Bourbon, która świetnie się sprawdza do metody parzenia przelewowego i ekspresu. Odnajdziemy w niej sporo słodyczy, którą balansuje delikatna cytrusowa kwasowość. Jej smak przywodzi na myśl ciemną czekoladę.
Brazylia Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Przyczyniają się do tego sprzyjające warunki klimatyczne i olbrzymia powierzchnia kraju. Tamtejsze plantacje kawy są położone na stosunkowo niskich wysokościach, a zebrane ziarna poddawane są w większości obróbce na sucho, dzięki czemu mają niską kwasowość. Z reguły odznaczają się też łagodnym smakiem i nutami czekolady. Jedną z ciekawszych odmian arabiki uprawianych w Brazylii jest Yellow Bourbon, która świetnie się sprawdza do metody parzenia przelewowego i ekspresu. Odnajdziemy w niej sporo słodyczy, którą balansuje delikatna cytrusowa kwasowość. Jej smak przywodzi na myśl ciemną czekoladę.123RF/PICSEL
Czynników mających wpływ na to, jak smakuje kawa, jest wiele, od pogody począwszy, a na rodzaju ziaren skończywszy. Najważniejszym zdaje się jednak być lokalizacja plantacji, z której pochodzi kawa. To tzw. terroir, czyli charakterystyczna dla danego miejsca kombinacja warunków geologicznych i klimatycznych. – Zrozumienie, skąd biorą się nuty owocowe w kawach etiopskich albo czekoladowe w kawach brazylijskich, pozwala nam czerpać więcej frajdy z picia kawy – mówi Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiego producenta kawy kraftowej. Zerknijmy więc na ten krótki, kawowy niezbędnik.
Czynników mających wpływ na to, jak smakuje kawa, jest wiele, od pogody począwszy, a na rodzaju ziaren skończywszy. Najważniejszym zdaje się jednak być lokalizacja plantacji, z której pochodzi kawa. To tzw. terroir, czyli charakterystyczna dla danego miejsca kombinacja warunków geologicznych i klimatycznych. – Zrozumienie, skąd biorą się nuty owocowe w kawach etiopskich albo czekoladowe w kawach brazylijskich, pozwala nam czerpać więcej frajdy z picia kawy – mówi Marcin Rusnarczyk, mistrz Polskich baristów i dyrektor sprzedaży Etno Cafe, polskiego producenta kawy kraftowej. Zerknijmy więc na ten krótki, kawowy niezbędnik. 123RF/PICSEL
Etiopia W Etiopii kawa jest kluczowym elementem tradycji i codziennego życia mieszkańców. Stanowi podstawowy towar eksportowy tego kraju. Prawie 25 proc. ludności utrzymuje się z pracy przy uprawie kawowca. Jedno z etiopskich powiedzeń brzmi: „Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”. Uprawia się tu przede wszystkim arabikę. Duże znaczenie ma to, że większość kraju leży na wyżynach bądź wzgórzach. To właśnie sprawia, że tamtejsze arabiki mogą pochwalić się wysoką kwasowością. Nie ma się jednak co zrażać, bo w miarę trwania przygody z tymi kawami odkrywamy prawdziwe bogactwo nut i aromatów. Jednym z najbardziej charakterystycznych regionów w Etiopii jest Yirgacheffe, który słynie z ziaren dających piękny, złożony aromat kwiatów, cytrusów i migdałów. Tamtejsze kawy należą do jednych z najbardziej aromatycznych i eleganckich na świecie, a ich smak kojarzyć się może z czarną herbatą z cytryną i cukrem. Pasują zarówno pod metody ciśnieniowe, jak i ekspresy przelewowe.
Etiopia W Etiopii kawa jest kluczowym elementem tradycji i codziennego życia mieszkańców. Stanowi podstawowy towar eksportowy tego kraju. Prawie 25 proc. ludności utrzymuje się z pracy przy uprawie kawowca. Jedno z etiopskich powiedzeń brzmi: „Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”. Uprawia się tu przede wszystkim arabikę. Duże znaczenie ma to, że większość kraju leży na wyżynach bądź wzgórzach. To właśnie sprawia, że tamtejsze arabiki mogą pochwalić się wysoką kwasowością. Nie ma się jednak co zrażać, bo w miarę trwania przygody z tymi kawami odkrywamy prawdziwe bogactwo nut i aromatów. Jednym z najbardziej charakterystycznych regionów w Etiopii jest Yirgacheffe, który słynie z ziaren dających piękny, złożony aromat kwiatów, cytrusów i migdałów. Tamtejsze kawy należą do jednych z najbardziej aromatycznych i eleganckich na świecie, a ich smak kojarzyć się może z czarną herbatą z cytryną i cukrem. Pasują zarówno pod metody ciśnieniowe, jak i ekspresy przelewowe.123RF/PICSEL
Kolumbia Kolumbia ma znakomite warunki do uprawy kawy – wysokogórskie zbocza, temperatura oscylująca w ciągu roku między 17°C a 23°C, optymalne opady i gleby wulkaniczne. Arabiki z Kolumbii są kawami o średniej i wysokiej kwasowości. Dominują w nich nuty orzechowo-czekoladowe. Na tym tle wyróżniają się kawy z regionu Medellín, które mogą pochwalić się wyższą kwasowością i nutami owoców pestkowych, a także delikatną słodyczą. Próbując kawy z Medellín jesteśmy w połowie drogi między charakterem kwasowo-owocowym, a typowym dla Brazylii profilem czekoladowym. Idealnie zbalansowana w smaku, kolumbijska arabica jest jedną z chętniej wybieranych kaw jako baza pod kawy mleczne.
Kolumbia Kolumbia ma znakomite warunki do uprawy kawy – wysokogórskie zbocza, temperatura oscylująca w ciągu roku między 17°C a 23°C, optymalne opady i gleby wulkaniczne. Arabiki z Kolumbii są kawami o średniej i wysokiej kwasowości. Dominują w nich nuty orzechowo-czekoladowe. Na tym tle wyróżniają się kawy z regionu Medellín, które mogą pochwalić się wyższą kwasowością i nutami owoców pestkowych, a także delikatną słodyczą. Próbując kawy z Medellín jesteśmy w połowie drogi między charakterem kwasowo-owocowym, a typowym dla Brazylii profilem czekoladowym. Idealnie zbalansowana w smaku, kolumbijska arabica jest jedną z chętniej wybieranych kaw jako baza pod kawy mleczne. 123RF/PICSEL
Kenia Spore wysokości n.p.m., bogata w materię organiczną gleba wulkaniczna, umiarkowana temperatura i okresowe, obfite opady – takie warunki towarzyszą uprawom kawy w Kenii. Równikowo-monsunowy klimat sprawia, że kenijska kawa ma wyrazisty i silny smak. Jest orzeźwiająca, owocowo-kwaskowa, bogata i złożona. Nierzadko przywodzi na myśl czerwone owoce i dobrej jakości wytrawne wino. Jednym z najważniejszych kenijskich regionów jest Nyeri. W tamtejszej kawie znajdziemy przyjemną cytrusowo-jabłkową kwasowość oraz nuty tropikalnych owoców.
Kenia Spore wysokości n.p.m., bogata w materię organiczną gleba wulkaniczna, umiarkowana temperatura i okresowe, obfite opady – takie warunki towarzyszą uprawom kawy w Kenii. Równikowo-monsunowy klimat sprawia, że kenijska kawa ma wyrazisty i silny smak. Jest orzeźwiająca, owocowo-kwaskowa, bogata i złożona. Nierzadko przywodzi na myśl czerwone owoce i dobrej jakości wytrawne wino. Jednym z najważniejszych kenijskich regionów jest Nyeri. W tamtejszej kawie znajdziemy przyjemną cytrusowo-jabłkową kwasowość oraz nuty tropikalnych owoców. 123RF/PICSEL
Gwatemala W Gwatemali występują zarówno tereny górzyste, wulkaniczne, jak i równiny. Jednym z najbardziej emblematycznych regionów jest Huehuetenango. Tamtejsza kawa może pochwalić się słodkim aromatem przywodzącym na myśl delikatny syrop klonowy z przyjemną owocowością i mleczno-czekoladowym posmakiem. Dobrze sprawdza się praktycznie z każdą metodą palenia, ale najlepsze efekty daje w ekspresie przelewowym lub french pressie.
Gwatemala W Gwatemali występują zarówno tereny górzyste, wulkaniczne, jak i równiny. Jednym z najbardziej emblematycznych regionów jest Huehuetenango. Tamtejsza kawa może pochwalić się słodkim aromatem przywodzącym na myśl delikatny syrop klonowy z przyjemną owocowością i mleczno-czekoladowym posmakiem. Dobrze sprawdza się praktycznie z każdą metodą palenia, ale najlepsze efekty daje w ekspresie przelewowym lub french pressie. 123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?