Składniki:
0,5 kg mąki
225 ml wody
20 g soli
40 g cukru
75 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży
2 bakłażany
2 papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku świeży tymianek
Do małej miski wlej letnią wodę, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Powoli dodaj wodę z drożdżami. Dokładnie ugnieć ciasto (na początku może być klejące). Uformuj ciasto w kulę, dodaj oliwę, przykryj folią i odstaw na 24 godziny. Ponownie wyrób ciasto i odstaw jeszcze na godzinę.
Warzywa pokrój na średnie kawałki, rozdrobnij czosnek. Smaż warzywa na rozgrzanej oliwie. Dodaj tymianek. Ciasto posmaruj oliwą i podziel na kawałki
Układaj w formie do muffin, nadziej smażonymi warzywami. Piecz 10-15 minut w 250 st. C.