Reklama

Małe pączki serowe

Nawet, jeśli jesteś na diecie, to w Tłusty Czwartek musisz zjeść choć jednego pączka.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 8 łyżek cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki margaryny
  • 60 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • ulubiona konfitura

Przygotowanie:

Podgrzej mleko, aby było lekko ciepłe (ale nie gorące). Wymieszaj je z jedną łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 2-3 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Zmiel lub przeciśnij twaróg dwukrotnie przez praskę. Margarynę roztop (na przykład w mikrofalówce) i ostudź.

Jajka i żółtka utrzyj mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodaj stopniowo twaróg i roztopione masło. Wsyp przesianą mąkę i drożdżowy zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około jednej godziny).

Reklama

Z wyrośniętego ciasta uformuj niewielkie kulki. Rozgrzej olej w dużym rondlu i na średnim ogniu smaż pączki z obu stron, aż się zarumienią. Ułóż pączki na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzone pączki możesz jeść same lub podać je ze śmietaną i konfiturą.

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy