Reklama

Malinowa fantazja

Wypieki z czekoladowym akcentem mają szerokie grono wielbicieli. Należysz do nich?

Składniki

  • 6 jajek, sól
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • 2 łyżki kakao

Składniki na krem

  • 700 ml śmietany kremówki 30-36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 500 g malin
  • 2 op. galaretki malinowej

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, pod koniec dodaj sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera. Kolejno dodawaj po 1 żółtku, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Formę o wym. 25 x 30 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Piecz 30 minut w 180°C. Wystudź. Przekrój na 2 blaty. Nasącz je ponczem lub naparem z herbaty. 

2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z mascarpone. Do kremu delikatnie wmieszaj 150 g malin. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Na dolnym blacie rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem. Rozłóż resztę malin. Zalej tężejącą galaretką. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy