Malinowa fantazja
Wypieki z czekoladowym akcentem mają szerokie grono wielbicieli. Należysz do nich?
Sposób przygotowania:
1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, pod koniec dodaj sok z cytryny. Zmniejsz obroty miksera. Kolejno dodawaj po 1 żółtku, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyniem i kakao. Formę o wym. 25 x 30 cm wyłóż pergaminem. Przelej do niej ciasto. Piecz 30 minut w 180°C. Wystudź. Przekrój na 2 blaty. Nasącz je ponczem lub naparem z herbaty.
2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z mascarpone. Do kremu delikatnie wmieszaj 150 g malin. Galaretki rozpuść w 750 ml gorącej wody. Na dolnym blacie rozsmaruj 2/3 kremu. Przykryj drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem. Rozłóż resztę malin. Zalej tężejącą galaretką.
Zobacz także: