Reklama

Malinowe pyszności

Chcesz poprawić kondycję skóry i wzmocnić odporność przed zimą? Jedz maliny.

Sernik z sosem malinowym

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto: 1 kg białego tłustego sera, 25 dag cukru, 4 jajka, 1/2 l śmietany kremówki, opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, garść rodzynek, ozdoby cukiernicze, cukier puder, sól

Na sos: 40 dag malin, 6 łyżek nalewki lub syropu malinowego, 6 łyżek cukru, szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Ser zmiel trzykrotnie. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Po jednym żółtku dodawaj do sera i mieszaj drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Następnie dodaj 15 dag cukru, cukier z prawdziwą wanilią, oba rodzaje mąki, budyń oraz proszek do pieczenia. Wszystko powoli miksuj, aż uzyskasz gładką jednolitą masę.

Reklama

2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę wlej do wysokiego naczynia, dosyp resztę cukru, ubij na sztywno. Następnie połącz bitą śmietanę z pianą z białek, delikatnie wymieszaj, a następnie całość dodaj do masy serowej. Mieszaj drewnianą łyżką dłuższą chwilę, aż składniki dobrze się połączą.

3. Do masy dodaj rodzynki, wymieszaj, wylej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C. Gdy ciasto ostygnie, oprósz je cukrem pudrem. Udekoruj kratką cukierniczą oraz świeżymi owocami.

4. Oczyszczone i opłukane maliny zmiksuj blenderem, dodaj nalewkę lub syrop malinowy, a także cukier i szczyptę cynamonu. Gotowym sosem polej sernik dopiero po ułożeniu go na talerzu.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Porcja: 345 kilokalorii

Babka piaskowa z owocami

Składniki na 15 porcji: 20 dag mirabelek, 25 dag masła, 4 jajka, 17 dag cukru, torebka cukru wanilinowego, 35 dag mąki, opakowanie budyniu waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag jogurtu naturalnego, 15 dag malin, 25 dag cukru pudru, 3 łyżeczki soku malinowego lub łyżeczka syropu malinowego, tłuszcz i bułka

tarta do formy

Przygotowanie:

1. Mirabelki umyj w zimnej wodzie, osusz, przekrój każdą i ostrożnie usuń pestki. Masło roztop w rondelku na wolnym ogniu, a następnie odstaw je do wystudzenia.

2. Jajka umyj, rozbij i utrzyj mikserem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na kremową, puszystą masę. Dolewaj powoli roztopione i zupełnie już wystudzone masło. Mąkę przesiej z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszaj je z 15 dag jogurtu, po czym dodaj do jajek. Całość dobrze wymieszaj.

3. Do masy dodaj połowę mirabelek oraz malin i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wlej do formy (najlepsza będzie foremka z kominkiem) wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Wyrównaj powierzchnię, na wierzchu ułóż pozostałe mirabelki i maliny. Piecz godzinę w temperaturze 175° C. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

4. Cukier puder utrzyj z resztą jogurtu. 4 łyżki powstałego lukru odłóż, resztę wymieszaj z sokiem malinowym. Wystudzoną babkę polej białym lukrem, a kiedy

ten zastygnie, polej także różowym. Możesz kroić, gdy lukier zupełnie zastygnie.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 310 kilokalorii

Ciasto z morelami i malinami

Składniki na 8 porcji: 1/2 kg twardych moreli, 15 dag malin, 25-30 dag orzechów włoskich, 15 dag miękkiego masła, szklanka cukru, 3 jajka, 25 dag mąki, 1/2 torebki proszku do pieczenia, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 10 dag płatków migdałowych, 2 łyżki cukru pudru, tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:

1. Morele sparz we wrzątku, odstaw do ostygnięcia, a następnie obierz delikatnie ze skóry. Pokrój je na cząstki. Maliny przebierz. Orzechy rozłup i oczyść z łupin, a następnie rozdrobnij (możesz je zmielić, utłuc w moździerzu lub owinięte ściereczką rozbić tłuczkiem lub rozgnieść wałkiem do ciasta).

2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ucierając, wbijaj po jednym jajku (aby masa się nie zważyła, jajka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być wyjęte prosto z lodówki).

3. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, orzechami i jogurtem. Dodaj połowę moreli i połącz z resztą ciasta. Całość delikatnie wymieszaj.

4. Dużą tortownicę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Przełóż do niej całą masę, na wierzchu ułóż pozostałe morele. Babkę piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Po tym czasie wysuń ciasto z piekarnika, na wierzchu ułóż maliny oraz płatki migdałowe i piecz kolejne 15 min, aż wierzch będzie rumiany.

Po upieczeniu wystudź, wyjmij z tortownicy, posyp cukrem pudrem. Podawaj podzielone na porcje i udekorowane świeżymi malinami.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 320 kilokalorii

Pleśniak makowo-orzechowy

Składniki na 18 porcji:

Na ciasto: 2 jajka, 40 dag mąki pszennej, 20 dag masła, 15 dag cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, jedna szklanka cukru pudru, 8 łyżek konfitury malinowej

Na masę makową: 60 dag maku, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 3 łyżki miodu, 3 jajka, aromat migdałowy

Do dekoracji: cukier puder, kilka ładnych orzechów laskowych i włoskich

Przygotowanie:

1. Jajka na ciasto umyj, oddziel żółtka od białek. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, cukier, 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość dokładnie zagnieć. Formę wysmaruj tłuszczem, na spodzie ułóż 2/3 ciasta. Piecz 10 min w temp. 180° C. 1/3 ciasta włóż do lodówki.

2. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 10 min. Gdy ostygnie odcedź i zmiel. Margarynę roztop w dużym garnku, następnie wsyp oba rodzaje cukru, zmielony mak, miód oraz 3 żółtka. Wymieszaj i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj aromat migdałowy.

3. Podpieczony spód posmaruj najpierw konfiturą, następnie wyłóż na wierzch masę makową. 5 białek ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru pudru i wyłóż ją na masę makową. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce wprost na ubitą pianę. Piecz 45 min w 180° C. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Przygotowanie: 90 minut

Porcja: 390 kilokalorii

Świat i Ludzie 34/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy