Malinówka na zdrowie
Owoce malin mają jedną z najniższych zawartości cukru. 100 g to zaledwie 38 kcal. Mają także duże stężenie witaminy C, 100 g malin pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na wit. C dla dorosłej osoby.
1 kg dojrzałych malin
0,5 l spirytusu (95%)
0,5 l wódki (40%)
0,4 kg cukru
1. Umyte maliny zalej spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem.
2. Zamknij słój i postaw w ciepłym miejscu na 4 tygodnie. Pamiętaj, aby co parę dni wstrząsnąć słojem.
3. Po miesiącu odcedź przez sitko i zlej do butelek, a pozostałe w nim maliny zasyp cukrem i ponownie wstrząśnij słojem, by cukier wymieszał się z owocami.
4. Kiedy cukier się rozpuści, przecedź powstały syrop, a pozostałe w słoju maliny odciśnij, aby uzyskać jeszcze więcej wartościowej mikstury.
5. Połącz syrop z przygotowanym kilka dni wcześniej nalewem i całość rozlej do butelek. Trunek odstaw w ciemne i raczej chłodne miejsce na minimum trzy miesiące. Idealna nalewka malinowa powinna mieć piękny czerwony kolor i być klarowna.