Reklama

Malinowy ucieraniec

Pyszne ciasto z owocami.

Czas przyrządzenia: 75 min
Składniki dla: 24

Składniki

  • 3 jajka
  • 12,5 dag cukru
  • 10 dag miękkiego masła
  • 5 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 10 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 15 dag malin
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • sól, cukier puder
  • tłuszcz i mąka do formy

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z 7,5 dag cukru. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto oraz mascarpone. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i mielonymi migdałami. Porcjami wsypywać do ucieranej masy.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru. Delikatnie domieszać do ciasta.

Dołożyć maliny. Wymieszać łyżką.

Podłużną foremkę (11x30 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nałożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego od 175°C. Piec 60 minut. Ciasto studzić 15 minut w foremce. Potem przełożyć na kratkę kuchenną i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy