Manti - tureckie pierogi
Składniki
- 400 g mąki
- 1 jajko
- sól
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 250 mielonej wołowiny
- pieprz
- słodka papryka
- 1 bułka
- 2 ząbki czosnku
- 300 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
Przygotowanie:
W misce umieścić mąkę, jajko, pół łyżeczki soli i 1/8 litra wody i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Miętę i natkę pietruszki drobno pokroić. Mięso mielone, cebulę i zioła wyrobić, dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu i łyżeczkę papryki.
Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty (5x5 cm), nakładać farsz, brzegi smarować białkiem, składać po przekątnej i sklejać. Następnie skleić rogi pierogów (jak uszka). Gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Czosnek przecisnąć przez praskę, zmieszać z jogurtem i mlekiem, doprawić solą. Masło roztopić, dodać łyżeczkę papryki. Manti podawać z sosem jogurtowym, posypać ziołami i skropić masłem paprykowym.