Reklama

Reklama

Marcepanowo-orzechowe grzebienie

Nadzieniem może być też masa makowa z puszki, dżem lub duszone jabłka.

Czas przyrządzenia: 60 minut

Składniki na biszkopt

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 80 ml oleju
  • 80 ml mleka
  • 200 g twarogu

Składniki ponadto

  • 125 g marcepanu
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 45 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania: 

1. Marcepan zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj zmielone orzechy, cynamon, cukier i jajka. Wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj żółtka z mlekiem, olejem i cukrem. Twaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj przesiane suche składniki oraz jajka z dodatkami. Wyrób ciasto.

2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wytnij z niego osiem prostokątów o wymiarach 14x10 cm. Na środku każdego prostokąta wyłóż nadzienie. Złóż na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Natnij je w kilku miejscach ostrym nożem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C. 

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: marcepan | orzechy | grzebień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje