Marcepanowo-orzechowe grzebienie
Nadzieniem może być też masa makowa z puszki, dżem lub duszone jabłka.
Sposób przygotowania:
1. Marcepan zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj zmielone orzechy, cynamon, cukier i jajka. Wymieszaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj żółtka z mlekiem, olejem i cukrem. Twaróg rozdrobnij widelcem. Dodaj przesiane suche składniki oraz jajka z dodatkami. Wyrób ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt. Wytnij z niego osiem prostokątów o wymiarach 14x10 cm. Na środku każdego prostokąta wyłóż nadzienie. Złóż na pół, mocno dociskając brzegi ciasta. Natnij je w kilku miejscach ostrym nożem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzchy posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.
Zobacz także: