Marchewkowe muffinki z kremem
Ozdób ciastka skórką startą z cytryny lub pomarańczy.
Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, po pół szklanki cukru, mleka i oleju, 2 jajka, 2 marchewki, łyżeczka cynamonu, po 2 łyżki rodzynek i orzechów włoskich, 150 g serka mascarpone, 100 g śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, skórka starta z 1/2 cytryny
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli, cynamon, mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, jaja i olej, dodajemy marchew, roztrzepujemy. Płynne składniki dodajemy do suchych, mieszamy, aby się połączyły. Wsypujemy orzechy i namoczone rodzynki, mieszamy.
Foremki do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy 20-30 minut w 180ºC.
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Partiami dodajemy mascarpone, esencję waniliową, skórkę z cytryny, delikatnie mieszamy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i wyciskamy dużą porcję na ostudzone muffinki.