Marchewkowe muffiny
Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu. Polecamy je do poobiedniej kawy.

Składniki
- 125 g margaryny
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 3-4 spore marchewki
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól i cynamon. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
2. Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Wymieszaj z przestudzoną margaryną i marchewką. Dodaj do sypkich składników i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami. 3 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: