Marchewkowe muffiny

Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu. Polecamy je do poobiedniej kawy.

Składniki mokre z suchymi mieszaj powoli za pomocą łyżki. Jeśli je zmiksujesz, ciasto będzie rzadkie. Nie pomoże podsypanie mąką, bo tylko je obciążysz i muffiny nie wyrosną.
Składniki mokre z suchymi mieszaj powoli za pomocą łyżki. Jeśli je zmiksujesz, ciasto będzie rzadkie. Nie pomoże podsypanie mąką, bo tylko je obciążysz i muffiny nie wyrosną. 123RF/PICSEL

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 spore marchewki
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól i cynamon. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.

2. Do drugiej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Wymieszaj z przestudzoną margaryną i marchewką. Dodaj do sypkich składników i wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami. 3 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 25 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz także:

Duszony łosoś z marchewkąStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas