Reklama

Reklama

Marmurek korzenny z jabłkami

Składniki

  • 350 g jabłek (ok. 2 sztuki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 20 g kakao
  • 1,5-2 łyżeczki cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
  • tłuszcz i tarta bułka do foremki

>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<

1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, a cząstki miąższu pokrój na kawałeczki. Skrop je od razu sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Podłużną foremkę o dł. 30 cm i poj. 2 l posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. 

2. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Ucierając, porcjami wsypuj do masy maślanej. 

Reklama

3. Ciasto rozdziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kremową śmietanę, kakao oraz przyprawy korzenne: cynamon, imbir i goździki. Wymieszaj. Do drugiej połowy wmieszaj kawałeczki jabłek. 

4. Do przygotowanej foremki nakładaj na przemian porcje jasnego ciasta z jabłkami i ciemnego ciasta z przyprawami korzennymi. Lekko przemieszaj widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek. 

5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 60 minut. Odstaw na 25-30 minut do wystudzenia. W tym czasie czekoladę posiekaj, wrzuć do rondelka i stop w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wystudzone ciasto oblej czekoladą. Odstaw do stężenia polewy. 

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy