Marmurek korzenny z jabłkami
Składniki
- 350 g jabłek (ok. 2 sztuki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 20 g kakao
- 1,5-2 łyżeczki cynamonu
- po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- 200 g czekolady deserowej
- tłuszcz i tarta bułka do foremki
>>> Zobacz przepis na następnej stronie <<<
1. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, a cząstki miąższu pokrój na kawałeczki. Skrop je od razu sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał. Podłużną foremkę o dł. 30 cm i poj. 2 l posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.
2. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem i torebką cukru wanilinowego. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Dobrze wymieszaj mikserem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Ucierając, porcjami wsypuj do masy maślanej.
3. Ciasto rozdziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kremową śmietanę, kakao oraz przyprawy korzenne: cynamon, imbir i goździki. Wymieszaj. Do drugiej połowy wmieszaj kawałeczki jabłek.
4. Do przygotowanej foremki nakładaj na przemian porcje jasnego ciasta z jabłkami i ciemnego ciasta z przyprawami korzennymi. Lekko przemieszaj widelcem, żeby powstał marmurkowy wzorek.
5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 60 minut. Odstaw na 25-30 minut do wystudzenia. W tym czasie czekoladę posiekaj, wrzuć do rondelka i stop w gorącej kąpieli wodnej (nad parującą wodą). Wystudzone ciasto oblej czekoladą. Odstaw do stężenia polewy.
Zobacz także: