Marokańska zupa fasolowa z imbirem i kminem
Fasola w połączeniu z imbirem i kminem daje ciekawy i nieoczywisty smak, dlatego warto jej spróbować. Poniżej znajdziesz przepis na wykonanie zupy z tych składników.

Składniki
- 1 l rosołu drobiowego
- 2 szklanki fasoli o dużych ziarnach namoczonej przez noc
- 2 marchewki
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1/2 pęczka natki
- 2-centymetrowy kawałek obranego imbiru
- 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- sok z ćwiartki cytryny
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżka oliwy
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
1 godz. 0 min
4
Przygotowanie:
1. W garnku, na łyżce oliwy podsmaż czosnek. Zalej go rosołem i dwiema szklankami wody, a następnie wrzuć fasolę. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny.
2. Dodaj pokrojoną marchew.
3. W moździerzu utrzyj nasiona kminu rzymskiego z ziarnami kolendry. Podpraż je na suchej patelni i dodaj do zupy razem z kolendrą i posiekanym imbirem. Gotuj ok. 30 min. Dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny. Posyp natką.
Zobacz także: