Marynata do kurczaka Magdy Gessler. Jeden składnik robi tu efekt

Magda Gessler odpoczywa na wakacjach
Magda Gessler odpoczywa na wakacjachAKPA

Jak przygotować marynatę do kurczaka wg Magdy Gessler?

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekany rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  1. Zaczynamy od posiekania czosnku, najlepiej drobno. Można też rozgnieść go w moździerzu albo przecisnąć przez praskę.
  2. Do czosnku dodajemy jogurt, sok wyciśnięty z cytryny, oliwę oraz rozmaryn. Doprawiamy pieprzem.
  3. W tak przygotowaną i dokładnie wymieszaną marynatę wkładamy kurczaka. Nie ma znaczenia, którą część - na grilla nadają i filety, i udka. 
  4. Bardzo dokładnie mieszamy, upewniając się, że mięso zostanie dokładnie pokryte marynatą. 
  5. Odstawiamy wszystko do lodówki, najlepiej na noc.
  6. Przed położeniem mięsa na grillu, pozbywamy się ewentualnego nadmiaru płynu.
„Ewa gotuje”: Kryształki na sucharachPolsatPolsat