Marynowany śledź z wątróbką z dorsza
Przepis Karola Okrasy.

Składniki
- 4 ładne filety ze świeżych śledzi
- 200 ml białego octu winnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 100 g wątróbki z dorsza
- 1 czerwona cebula
- 1 pęd selera naciowego
- 1 ogórek konserwowy
- 2 twarde jabłka
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki gęstego naturalnego jogurtu
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Przygotowanie:
Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę. Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą.
Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony. Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje.
Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę. Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.
Oglądaj "Gotowanie z Okrasą. Rybne kolacje" od poniedziałku do piątku o godz. 20.00 tylko w Polsat Food Network.Zobacz także: