Maślane anielskie oczka

Składniki
- kostka masła
- szklanka cukru
- 2,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki mąki kukurydzianej
- opakowanie cukru waniliowego
- jajo
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- po 75 g dżemu brzoskwiniowego i truskawkowego
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajo oraz skórkę otartą z połówki pomarańczy, mieszamy. Mąkę przesiewamy i na przemian z mąką kukurydzianą łączymy masą maślaną, aż powstanie gładkie ciasto.
Prostokątne blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachach, zachowując nieduże odstępy. Wypukłą częścią łyżeczki do herbaty dociskamy każdą kulkę, by na środku powstało wgłębienie.
W rondelkach podgrzewamy dżemy z 1-2 łyżeczkami wody i mieszamy, by stały się mniej sztywne. Nakładamy do każdego ciasta porcję dżemu, wypełniając wgłębienie niemal po brzegi. Pieczemy blacha po blasze około 12 minut w 180ºC.
Ciastka przekładamy na metalową kratę, żeby dobrze ostygły. Najlepsze są drugiego dnia po upieczniu. Można je przechowywać w metalowym pudełku.
Zobacz także: