Maślane anielskie oczka
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajo oraz skórkę otartą z połówki pomarańczy, mieszamy. Mąkę przesiewamy i na przemian z mąką kukurydzianą łączymy masą maślaną, aż powstanie gładkie ciasto.
Prostokątne blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachach, zachowując nieduże odstępy. Wypukłą częścią łyżeczki do herbaty dociskamy każdą kulkę, by na środku powstało wgłębienie.
W rondelkach podgrzewamy dżemy z 1-2 łyżeczkami wody i mieszamy, by stały się mniej sztywne. Nakładamy do każdego ciasta porcję dżemu, wypełniając wgłębienie niemal po brzegi. Pieczemy blacha po blasze około 12 minut w 180ºC.
Ciastka przekładamy na metalową kratę, żeby dobrze ostygły. Najlepsze są drugiego dnia po upieczniu. Można je przechowywać w metalowym pudełku.
Zobacz także: