Reklama

Maślane anielskie oczka

Składniki

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,75 szklanki mąki kukurydzianej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajo
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • po 75 g dżemu brzoskwiniowego i truskawkowego

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajo oraz skórkę otartą z połówki pomarańczy, mieszamy. Mąkę przesiewamy i na przemian z mąką kukurydzianą łączymy masą maślaną, aż powstanie gładkie ciasto.

Prostokątne blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blachach, zachowując nieduże odstępy. Wypukłą częścią łyżeczki do herbaty dociskamy każdą kulkę, by na środku powstało wgłębienie.

Reklama

W rondelkach podgrzewamy dżemy z 1-2 łyżeczkami wody i mieszamy, by stały się mniej sztywne. Nakładamy do każdego ciasta porcję dżemu, wypełniając wgłębienie niemal po brzegi. Pieczemy blacha po blasze około 12 minut w 180ºC.

Ciastka przekładamy na metalową kratę, żeby dobrze ostygły. Najlepsze są drugiego dnia po upieczniu. Można je przechowywać w metalowym pudełku.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL