Połącz mąkę, proszek do pieczenia, oregano i sól. Mikserem - najlepiej z łopatką - utrzyj masło i cukier na białą i puszystą masę. Dodaj jajko. Gdy masa będzie już jednorodna, dodaj na trzy razy przygotowaną mąkę z oregano, zmniejszając obroty. Gdy całość się połączy, wyłącz mikser.
Ciasteczka możesz uformować przez prasę do ciastek, rękaw cukierniczy z twoją ulubioną końcówką lub układając ciasto na podwójnie złożonej folii spożywczej i zawijając je na kształt kiełbaski. Gotowe zawiniątko włóż do zamrażarki i po 4 godzinach odwiń z folii zamrożoną masę i pokrój w półtoracentymetrowej grubości plasterki.
Uformowane surowe ciasto układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową w odległości 5 cm od siebie. Piecz w temp. 180oC, aż ciasteczka się zarumienią (10-15 min).
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.
"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.