Składniki na 5-6 porcji: Na deser: 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 3 szklanki maślanki, 1 i 1/2 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki cukru, 1 laska wanilii. Na sos: 30 dag czerwonego agrestu, 1 łyżeczka żelatyny, 2-3 łyżki cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 5 listków mięty.
Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Do garnka wlej śmietankę. Laskę wanilii przekrój na pół, końcówką noża wyskrob miąższ. Dodaj go razem z przekrojoną laską wanilii i cukrem do garnka. Całość podgrzej, a gdy się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 min. Uważaj, by całość nie wykipiała. Przestudź, wyjmij laskę wanilii. Na koniec do śmietanki dodaj maślankę oraz przestudzoną żelatynę, wymieszaj. Foremki lub małe miseczki wysmaruj masłem. Wlej masę śmietanowo-maślankową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Agrest umyj, usuń szypułki oraz ogonki, przekrój na pół. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody. Odstaw, by napęczniała. Do mąki ziemniaczanej dodaj 1 łyżkę zimnej wody, wymieszaj. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj. Do rondelka wsyp agrest, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, posiekaną miętę oraz wodę z mąką, zagotuj. Na koniec dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Deser polej sosem agrestowym.