Mazurek wschodni

Składniki
Lukier
- 1/4 szklanki gorąca woda
- 2 szklanki cukier puder
- 1 łyżka sok z cytryny
Przybranie
- posiekana kolorowa galaretka owocowa
- owoce świeże i z syropu
- smażona skórka pomarańczowa
- 2 małe sztuki cytryna
- 2 szklanki mielone orzechy włoskie
- 3/4 szklanki cukier
- 5 sztuk jajko
7 i wiecej osób
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 stopni C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową.