Medaliony w ostrej musztardowej skorupce
Tak przyrządzonego mięsa jeszcze nie jedliście!
Przygotowanie ok. 40 min.
1. Ogórek umyć, pokroić w cienkie plasterki. Kwaśną śmietanę wymieszać z 12,5 dag śmietany kremówki. Przyprawić solą. pieprzem, szczyptą cukru i octem winnym. Ogórki wymieszać ze śmietaną i odstawić na bok.
2. Polędwiczki wieprzowe oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha. Każdą polędwiczkę pokroić na 6 plasterków. Musztardę (najlepiej sarepską albo francuską) wymieszać z tartą bułką, suszoną natką pietruszki i koperkiem, lekko doprawić pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć medaliony, smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym medalionie rozsmarować porcję masy musztardowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.
4. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu ze smażenia mięsa. Podlać bulionem warzywnym i pozostałą śmietaną. Zagotować, zagęścić zasmażką błyskawiczną. Sos przyprawić do smaku. Świeżą natkę pietruszki umyć, osuszyć, oderwać listki i posiekać je. Purée przygotować wg przepisu na opakowaniu.
5. Mięso serwować z purée, sosem oraz sałatką z ogórków. Przed podaniem danie posypać posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również: