Medaliony z pieca
Zapiekane mięso posmakuje każdemu.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 12 plastrów boczku
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 pęczek bazylii
- sól, pieprz
1 godz. 15 min
4
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w medaliony grubości ok. 4 cm. Każdy owinąć dwoma listkami bazylii i plastrem boczku. Smażyć na 1 łyżce oleju z każdej strony, aż do zrumienienia boczku.
Doprawić i ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia.
Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać, przesmażyć na reszcie oleju. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą, połączyć z koncentratem pomidorowym i śmietaną.
Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać, dodać liście bazylii.
Zalać medaliony sosem pomidorowym, piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut.
Kulkę mozzarelli pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na zapieczone mięso i piec jeszcze 5 minut. Udekorować listkami świeżej bazylii, podawać z makaronem.