Reklama

Meksykańska lazania

Składniki

  • 9 arkuszy makaronu lazania
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ pęczka grubego szczypioru
  • 8 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 150 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (około 5 min). Fasolę i kukurydzę osącz, opłucz. Chili i szczypior posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. 

2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj papryczkę chili, oregano, przeciśnięty czosnek oraz pomidory. Gotuj około 10 min. Dopraw. W rondelku z rozpuść 6 łyżek masła i stopniowo dodawaj mąkę energicznie mieszając. Powoli wlej mleko, gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku. 

3. Naczynie posmaruj masłem. Na dnie ułóż 3 płaty makaronu, połowę sosu pomidorowego, rozłóż połowę kukurydzy, fasoli i szczypioru. Posyp 1/3 startego sera. Tak samo przygotuj drugą warstwę. Rozłóż pozostały makaron, sos beszamelowy i posyp serem. Piecz ok. 35 min w temp. 180°C.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy