Meksykańska lazania
Przygotowanie:
1. Płaty makaronu obgotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju (około 5 min). Fasolę i kukurydzę osącz, opłucz. Chili i szczypior posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Dodaj papryczkę chili, oregano, przeciśnięty czosnek oraz pomidory. Gotuj około 10 min. Dopraw. W rondelku z rozpuść 6 łyżek masła i stopniowo dodawaj mąkę energicznie mieszając. Powoli wlej mleko, gotuj mieszając, aż całość zgęstnieje. Dopraw do smaku.
3. Naczynie posmaruj masłem. Na dnie ułóż 3 płaty makaronu, połowę sosu pomidorowego, rozłóż połowę kukurydzy, fasoli i szczypioru. Posyp 1/3 startego sera. Tak samo przygotuj drugą warstwę. Rozłóż pozostały makaron, sos beszamelowy i posyp serem. Piecz ok. 35 min w temp. 180°C.
Zobacz także: