Meksykański smakołyk
Placki napełnione mięsem, zwinięte w rulon i skąpane w sosie pomidorowym to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację

Składniki
- 2 cebule
- olej
- 50 dag posiekanych pomidorów z puszki
- sól
- łyżeczka tabasco
- 25 dag fasoli z puszki
- 4 gałązki tymianku
- 30 dag polędwicy wołowej
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek z dymki
- pieprz
- 12 placków kukurydzianych – do tortilli
- 10 dag sera żółtego
- duży pomidor
- pół szklanki kwaśnej śmietany
Polędwicę wołową opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w paseczki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zrumień na nim mięso oraz czosnek. Dodaj oczyszczony i pokrojony w plasterki szczypiorek, po czym wszystko razem podsmaż. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie zdejmij z ognia i odstaw. Cebule obierz, drobno posiekaj i zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone pomidory z puszki i dopraw do smaku solą oraz tabasco. Doprowadź do wrzenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, po czym wrzuć opłukaną fasolę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia i połącz z listkami tymianku. Połowę sosu wlej do naczynia żaroodpornego.Wszystkie tortille mocz przez chwilę w gorącym oleju. Na placki wyłóż trochę mięsnego nadzienia i zroluj jak naleśniki. Zwinięte tortille włóż do naczynia żaroodpornego i polej resztą sosu pomidorowego. Następnie posyp startym serem i pokrojonym w kostkę pomidorem.Wstaw do piekarnika i piecz w temp. 200ºC przez 15 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną.