Meksykański tort
Przygotowanie:
Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Fasolę opłucz pod bieżącą wodą. Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę, pokrój w kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jeszcze ciepły wymieszaj z 1 szklanką przecieru pomidorowego (ewentualnie podgrzej, by ryż wchłonął przecier).
Cebulę zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż ok. 7 min. Wlej pozostały przecier, duś na średnim ogniu ok. 15 min. Dodaj fasolę, dopraw solą oraz pieprzem. Cukinię przesmaż na 2 łyżkach oleju. Gdy wystygnie, dodaj pomidory i wymieszaj.
Placek tortilli ułóż w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż ½ mięsa, posyp 1-2 łyżkami sera i przykryj drugim plackiem. Rozłóż ryż, posyp serem. Na to ułóż kolejny placek i pomidory z cukinią. Przykryj plackiem, wyłóż pozostałe mięso, posyp serem a na to ostatni placek. Wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 10 min w temp. 180°C.
Zobacz także: