Reklama

Mielone w boczku

Klopsy owinięte boczkiem. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 120 g boczku (cienkie plastry)
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. 

Mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. 

Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki. Każdy owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką. 

Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż kotleciki. 

Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. 

Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy