Mielone w boczku
Klopsy owinięte boczkiem. Idealne na niedzielny obiad.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 120 g boczku (cienkie plastry)
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min.
Mięso włóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę oraz jajko. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki. Każdy owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Włóż kotleciki.
Piecz ok. 30 min w temp. 200°C.
Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Zobacz także: