Mielone z piekarnika
Obiad na szybko, który zasmakuje wszystkim domownikom? Polecamy przepis na lekką wersję kotletów z mięsa mielonego.

Składniki
- 1 kg chudej szynki wieprzowej
- 2 duże cebule
- duże jajko
- duża bułka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180°C. 10 minut przed końcem przewracamy kotlety na drugą stronę, żeby również była rumiana.
4. Możemy podać z brokułami na parze i sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Zobacz także: