Mięsa w aromatycznym sosie

Przygotowując sosy, kieruj się zasadą, że do drobiu i cielęciny pasują te lekkie i owocowe. Smak żeberek podkreślisz pikantniejszym sosem, a duszonych warzyw – delikatnym  holenderskim.
Przygotowując sosy, kieruj się zasadą, że do drobiu i cielęciny pasują te lekkie i owocowe. Smak żeberek podkreślisz pikantniejszym sosem, a duszonych warzyw – delikatnym holenderskim.123RF/PICSEL

Udka kaczki w bakaliowym sosie

Składniki

  • 4 udka kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu lipowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 8 gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i czarny, mielony pieprz

na sos

  • po 2 łyżki suszonych śliwek, moreli i wiśni
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników
  • 250 ml czerwonego wina
  • szczypta soli

Sos żurawinowy

Doskonały do mięs
Doskonały do mięs123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g mrożonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ciemnego miodu (spadziowego iglastego lub gryczanego)
  • 40 g brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Francuski sos śmietanowy z koniakiem

Sos z koniakiem
Sos z koniakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 filet z sardeli (anchois)
  • 2 szalotki
  • 100 g masła
  • 5 gałązek estragonu
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (lub sojowego)
  • 80 ml śmietany kremówki
  • sól i pieprz
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?