Mięsa z suszonymi owocami
Śliwki, rodzynki i morele stanowią zarówno doskonałą samodzielną przekąskę, jak i wspaniały dodatek do dań.
Suszone owoce powinniśmy mieć zawsze pod ręką. W przeciwieństwie do chipsów czy batoników, są nie tylko smaczną, ale też zdrową przekąską. Figi zapobiegają wrzodom żołądka. Morele są dobre dla wszystkich odchudzających się. Rodzynki chronią przed osteoporozą. Daktyle łagodzą objawy menopauzy. Suszone banany są skuteczne przy nadciśnieniu i wrzodach a śliwki wspomagają trawienie!
Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 3 łyżki miodu, łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz, 30 dag orzechów włoskich, 35 dag suszonych moreli, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku, żółtko, zioła, folia spożywcza.
Przygotowanie: Schab umyj i osusz. Następnie natrzyj solą, czosnkiem, majerankiem i odrobiną pieprzu. Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki. Po marynowaniu schab natnij w dwóch miejscach tak, aby powstały kieszenie. Drobno posiekaj morele i połowę z nich włóż w nacięcia schabu. Musztardę wymieszaj z żółtkiem i posmaruj schab. Pozostałe morele wymieszaj z siekanymi orzechami i miodem, a następnie obłóż masą wierzch schabu. Folię aluminiową posmaruj tłuszczem i owiń nią mięso. Wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz około 1,5 godziny. Po tym czasie ostrożnie zerwij folię z wierzchu mięsa i podpiecz jeszcze chwilę, aż orzechy się zarumienią. Danie podawaj na podgrzanym półmisku, oprószone ziołami.
Składniki: pierś z kurczaka, 40 dag moreli, 30 dag czerwonej cebuli, 30 dag cukru, pół szklanki rodzynek, sól i sproszkowane chili, 1/2 szklanki octu winnego, cynamon i kurkuma, olej.
Przygotowanie: Pierś oczyść i usmaż na niewielkiej ilości oleju. Morele pokrój na ćwiartki, włóż do rondla razem ze sparzonymi rodzynkami. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Wsyp cukier, sól i resztę przypraw, wlej ocet. Całość gotuj na małym ogniu, często mieszając. Gotowym sosem polej kurczaka.
Składniki: paczka suszonych śliwek, 20 dag sera koziego, 20 dag wędzonego boczku, wykałaczki, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: Śliwki namocz w wodzie przez oko.o 15 minut. Boczek pokrój na cienkie paski. Ser pokrój w słupki. Każdy słupek sera owiń suszoną śliwką, a następnie paskiem boczku. Każdy rulonik przebij wykałaczką, żeby sią nie rozwijał. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim ruloniki z boczku, sera i .liwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180o C. Zapiekaj oko.o 10 minut.