Mięso mielone w bakłażanie

Pomysł na szybki i smaczny obiad.

Mięso mielone w bakłażanie
Mięso mielone w bakłażanie123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag mięsa mielonego, bakłażan, sól, 2 łyżki kaszy kuskus, 2 ząbki czosnku, cebula, olej , jajko
30 min
2

Przygotowanie

Bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posyp solą i odstaw na 30 minut. Opłucz pod bieżącą wodą, osusz i obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kaszę kuskus przygotuj wg zaleceń producenta. Odcedź i połącz ją z mięsem. Na patelnię wlej olej i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Przestudź i połącz z masą mięsną. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajo i wszystko dokładnie wymieszaj.

Na każdym plastrze bakłażana rozsmaruj 2 łyżki farszu i zwiń w rulon. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ułóż roladki i zapiekaj przez 40 minut w 180°C.

31/2016 Na Żywo

Zupa grzybowaStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas