Mięso w cieście francuskim
Chcesz zaskoczyć swoich bliskim czymś wyjątkowo pysznym? Wypróbuj przepis na polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim.
Składniki
- wieprzowa polędwiczka
- opakowanie ciasta francuskiego
- cebula
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki musztardy
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka miodu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj 5 łyżek oleju, mieloną paprykę, majeranek, sól, pieprz oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Polędwiczkę oczyść z błon, włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 3 godziny. Olej rozgrzej na patelni i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Pieczarki przesmaż z cebulą.
3. Płat ciasta posmaruj musztardą. Rozłóż pieczarki i połóż mięso. Zawiń i sklej brzegi. Jajko roztrzep widelcem i posmaruj nim z wierzchu ciasto.
4. Wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecz 40 minut.
Zobacz także: