Reklama

Mięso w otulinie z suszu

Suszone owoce, czosnek i zioła. Taka kąpiel nada mięsu specyficznego aromatu i niepowtarzalnego smaku.

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe z kością
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag mąki + 2 łyżki
  • 2 jajka
  • 1 kostka bulionu
  • 2 łyżki śliwowicy
  • 4 łyżki oleju
  • 8 dag masła
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • rozmaryn, szałwia

Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać winem z ziołami i roztartym czosnkiem. Z mąki, jajek i łyżeczki soli wyrobić twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych otworach, rozsypać na papierze pergaminowym, zostawić na noc do wyschnięcia. Nazajutrz smażyć partiami na maśle, następnie zdjąć z patelni do miski. Śliwki namoczyć na godzinę w szklance wody, aby zmiękły. Kotlety otrząsnąć, oprószyć mąką.

Smażyć na oleju z każdej strony po siedem minut, posolić. Rozgrzać dwie łyżki masła, dodać śliwki wraz z wodą, w której się moczyły, kostkę bulionu, gotować pięć min. Do sosu włożyć kotlety, dusić trzy min, zalać wódką. Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzucić usmażone ciasto, gotować dziesięć min, odcedzić, polać masłem. Podawać z kotletami.

Reklama

Zobacz także: 

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy