Mięso w otulinie z suszu
Suszone owoce, czosnek i zioła. Taka kąpiel nada mięsu specyficznego aromatu i niepowtarzalnego smaku.
Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać winem z ziołami i roztartym czosnkiem. Z mąki, jajek i łyżeczki soli wyrobić twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych otworach, rozsypać na papierze pergaminowym, zostawić na noc do wyschnięcia. Nazajutrz smażyć partiami na maśle, następnie zdjąć z patelni do miski. Śliwki namoczyć na godzinę w szklance wody, aby zmiękły. Kotlety otrząsnąć, oprószyć mąką.
Smażyć na oleju z każdej strony po siedem minut, posolić. Rozgrzać dwie łyżki masła, dodać śliwki wraz z wodą, w której się moczyły, kostkę bulionu, gotować pięć min. Do sosu włożyć kotlety, dusić trzy min, zalać wódką. Do garnka z osolonym wrzątkiem wrzucić usmażone ciasto, gotować dziesięć min, odcedzić, polać masłem. Podawać z kotletami.
Zobacz także: